Bewoner en therapeut kijken samen naar een tekening
leestijd: 4 minuten

“Schone was is als stromend water: je merkt pas hoe kritisch het is, als het er niet is”

Ipse de Bruggen is een organisatie die al meer dan 100 jaar zorgt voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Op 3 landgoederen (Nieuwveen, Zwammerdam en Nootdorp) en in 373 zorglocaties krijgen zij langdurige zorg in allerlei woonvormen, naast dagbesteding, trainingen, ambulante zorg en andere activiteiten. Er werken zo’n 5.200 medewerkers die samen met 1.800 vrijwilligers bijna 5.500 mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen.

Ipse de Bruggen werkt samen met Newasco Heemstede en Rijen. Zij verzorgen de was voor alle landgoederen. Het merendeel van de locaties wordt bediend vanuit Heemstede, maar ook Neerlandia verzorgt voor een aantal locaties de dienstverlening.

Ellen van Lienden is Manager parkdiensten van Zwammerdam, waar mensen met een verstandelijke handicap wonen. Ook is zij verantwoordelijk voor de linnenverzorging, inclusief het regelen van de contracten, voor de hele organisatie.

Newasco en Ipse de Bruggen

“We zijn in 2017 begonnen met Newasco, na een aanbesteding. Bij het kiezen van een nieuwe grote leverancier volgen we altijd een transparant aanbestedingsproces. Dan kijken we kritisch naar de indieners, toetsen hun aanbod aan een aantal criteria en hangen daar een neutrale score aan.

Newasco kwam daar als beste uit, met de hoogste score. En dat ging niet alleen over prijs maar ook kwaliteit, waaronder MVO en duurzaamheid. Ipse de Bruggen heeft de Greendeal Zorg getekend en dit is voor ons een belangrijke maatstaf.

Ook de presentatie door het bedrijf zelf sprak ons aan: we kijken verder dan het papier alleen. Het oogde en voelde heel kleinschalig en laagdrempelig, omdat het een familiebedrijf is waar de lijnen kort zijn. Dat was ook spannend omdat we ons afvroegen of ze het wel konden waarmaken.

In het begin ging het alleen nog om huurlinnen en de wasverzorging van het lijfgoed, de kleding. Ipse de Bruggen had toen nog eigen wasserijen. Die zijn in 2022 gesloten. Het hele waspakket is toen naar Newasco gegaan. Omdat alle kledingstukken een nieuw label moesten krijgen, was dat een enorme operatie. De oude naamlabels werden vervangen door barcodes, en daarin ging aanvankelijk nog wel eens wat verkeerd. Geen wonder bij kleding voor zo’n 1.000 cliënten! Maar die kinderziektes zijn er inmiddels wel uit. Op dit moment is alles goed ingeregeld, ook aan onze kant.”

De waarde van schone was

“Wat Newasco voor ons doet is meer dan alleen ‘schone was’. Zij verhuren ook het linnen, waardoor onze organisatie daar geen zorgen meer over heeft. Dit klinkt heel basaal en is het ook, maar is van grote invloed op het dagelijkse leven van onze cliënten. Altijd voldoende linnengoed en schone kleren zijn heel belangrijk om hen een leven met structuur en regelmaat te bieden.

Schone handdoeken, beddengoed en kleren zijn voor iedereen een basisvoorwaarde voor een goed leven, en dat geldt voor onze cliënten natuurlijk net zo. Maar omdat zij op een ander vlak kwetsbaar zijn, is dit voor hen extra belangrijk. Het is als water uit de kraan: letterlijk een ‘hygiënefactor’ – je merkt pas hoe belangrijk het is, als er iets mee aan de hand is. Maar dat komt gelukkig zelden voor.

Als instelling waar veel mensen permanent wonen op meerdere plekken, verschillen we natuurlijk van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Die heeft voor alle was één afleverpunt. Dat is heel simpel als je het vergelijkt met onze zorg. Die is decentraal, met veel vestigingen met losse woningen. Dat proces is veel complexer, ook administratief. Alles moet worden ingeregeld omdat we het over langdurige zorg hebben die voor een heel leven moet kloppen. Daarin zijn we bijvoorbeeld ook anders dan verpleeghuizen, waar bewoners maar een bepaalde tijd verblijven.

Niet alleen moet onze organisatie goed zijn, ook willen we de kosten zo laag mogelijk houden. De client betaalt namelijk zijn/haar hele leven voor de waskosten. Newasco heeft weliswaar één ophaal- en afleverpunt per landgoed, maar kent ondertussen wel alle woningen waar mensen wonen. Want al die bewoners zijn klant van Newasco.”

Hoe verloopt het proces

“Als textiel gewassen moet worden, wordt het in de woning al gesorteerd. Het linnen- en het persoonsgebonden goed (onder- en bovenkleding) worden apart gehouden omdat die een eigen behandeling krijgen bij Newasco. Deze zakken worden door de eigen logistieke dienst opgehaald en voor alle woningen verzameld. Newasco haalt deze op, wast het en brengt het schoon weer bij ons terug.

Voor een soepel proces is het belangrijk dat de sortering op de woning op de juiste manier verloopt: daar begint het mee. Om kwijtraken te voorkomen, hebben alle kledingstukken een naamlabel: een barcode die kan worden gescand. Zonder zo’n label weten Newasco en wij niet meer van wie een kledingstuk is en raakt het kwijt.

Toch gebeurt dat wel eens. Newasco stuurt dan eens in de zoveel tijd een container met ongelabelde was terug. Die moeten wij dan zelf uitpluizen en naast de lijst van vermiste kleding leggen. Dat is een leuk klusje dat bij ons ligt.

Ook belangrijk is de doorlooptijd van het wassen van kleding. Cliënten hebben in principe voldoende, mits de afspraken over planning worden nagekomen. Vertraging kan tot een tekort aan kleding leiden en dan grijpt de zorg mis bij het aankleden. Dat mag niet gebeuren.

Je kunt merken dat Newasco onze sector, type klant en zorg kent. De hectiek op de woning, of hoe lastig het soms is om kleding van een label te voorzien vanwege de intensieve zorg. Ze weten daarop in te spelen en heel begripvol te reageren. Ze weten ook hoe belangrijk het is om voldoende kleding te hebben, ook gezien de hoge verschoningsfrequentie bij een aantal cliënten.

Ouders klagen soms over de was omdat Newasco anders wast dan je thuis doet. Dat zie je. Ze bewegen dan mee en stellen zich begripvol op. En als er extra linnen nodig is vanwege een virusuitbraak, wordt dat snel en zonder morren geleverd.”

Kwaliteit van dienstverlening

“De kwaliteit van de dienstverlening van Newasco is gewoon goed, absoluut. Als er al fouten worden gemaakt of iets niet goed gaat, kunnen we dat aangeven. Daar gaan ze goed mee om. Issues worden snel opgelost.